Zastupnik Predrag Fred Matić sudjelovao je u subotu, 11. veljače 2023. godine u programu obilježavanja 10 godina kampanje „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“. Kampanja se odvija u 200 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku. Ovogodišnja kampanja ima moto: Ustanimo za slobodu/Rise for freedom s ciljem kreiranja nove kulture u kojoj nema nasilja, u kojoj se stvara suosjećanje i bori protiv nejednakosti.

Strategija Europske unije za rodnu ravnopravnost 2020. – 2025. godine utvrdila je da su rodno uvjetovano nasilje i uznemiravanje dosegnuli alarmantne razine. Iz statističkih podataka proizlaze tri važne činjenice o kojima treba govoriti:

  • Globalno se procjenjuje daje svaka treća žena na svijetu bila izložena fizičkom i/ili seksualnom nasilju
  • Više od polovice svih žena u EU bilo je seksualno uznemiravano
  • Posljednjih godina govori se oviše od 600 žena godišnje u Europskoj uniji koje su ubijene od strane partnera ili člana obitelji

Zastupnik Matić ističe: „Čast mi je sudjelovati na ovogodišnjoj kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja, posebno zbog toga što smatram važnim osvijestiti činjenicu da Hrvatska na žalost nije iznimka u porastu nasilja nad ženama i statistički podaci su alarmantni. S druge strane, u hrvatskom društvu traje jedna kampanja nazadnjačke agende koja, dok se žene doslovce bore za živote, sigurnost i prava, kleče i kritiziraju njihovo odijevanje. To je sramota.“

Zastupnik Matić ističe kako se trenutno u Europskom parlamentu radi na tekstu nove Direktive o suzbijanju nasilja nad ženama, a kroz rad na amandmanima inzistirat će na tome da se na razini svih država članica osigura uspostavljanje jasnih standarda u prevenciji nasilja i zaštiti svih žrtava, kao i adekvatne sankcije za počinitelje.

Zastupnik Matić dodaje: „Ne smije i ne može nam više biti prihvatljivo da su žrtve nasilja višestruko zlostavljane: prvo od počinitelja, a potom i od sustava. Vjerujte da ću učiniti sve što mogu da nijedna žrtva više ne prolazi kalvariju koja se nerijetko prolazi u procesu prijave nasilja, a o tome se ne govori dovoljno i toga sam svjestan“.