Stažiranje

Cilj stažiranja jest pridonijeti obrazovanju i strukovnom osposobljavanju građana EU-a, pružiti uvid u rad Europskog parlamenta te steći vrlo dobro poznavanje funkcioniranja ostalih institucija i tijela EU-a.

Modus operandi našeg ureda jest da se svakom stažistu ili stažistici osigura period stažiranja u trajanju od dva mjeseca.

Prijaviti se mogu studenti/ice ili diplomanti/ice koji zadovoljavaju sljedeće uvjete:

• imati navršenih 18 godina
• biti državljani države članice Europske unije ili države pristupnice/kandidatkinje. Međutim, zastupnici mogu ponuditi stažiranje državljanima trećih zemalja, pod uvjetom da ispunjavaju zahtjeve za vizu
• da su stekli diplomu o završenom srednjoškolskom obrazovanju koja odgovara razini potrebnoj za upis na fakultet ili su pohađali sveučilišni ili stručni studij jednake razine ili imaju sveučilišnu diplomu
• izvrsno znaju jedan od službenih jezika Europske unije
• nemaju ugovor o radu ili nisu u bilo kakvom radnom odnosu tijekom stažiranja
• nisu prethodno stažirali u uredu zastupnika, niti su radili kao parlamentarni asistenti zastupnika, bez obzira na to je li riječ o lokalnom ili akreditiranom asistentu

Postupci odabira prilagođeni su kako bi mlade osobe koje studiraju ili su diplomirale društvene znanosti imale prednost.

Otvorene molbe za stažiranje su uvijek dobrodošle na adresu: fred.matic@europarl.europa.eu

 

 

Iskustva stažiranja

Eva Lotta Čimbur Pukšec

“Stažiranje kod eurozastupnika Matića preporučila bih svima, ne samo zbog topline i humora s kojim on i njegov tim postupaju sa svakom novom situacijom i ljudima, nego i zbog mnoštva resursa, znanja i praktičnih savjeta koji su na raspolaganju svakom stažistu, tijekom i poslije vremena stažiranja”.

 

Marta Dakić

“Moje stažiranje u Uredu Europskog zastupnika Freda Matića bilo je nevjerojatno iskustvo, te prilika za koju sam neizmjerno zahvalna i toplo bih je preporučila svima koji traže neprocjenjivo iskustvo učenja u srcu Europske politike. Od prvog dana, svaki član dinamičnog i strastvenog tima pokazao se kao izvanredan mentor koji istinski cijeni doprinos stažista i stažistica, što zauzvrat stvara poticajno i inkluzivno radno okruženje i njeguje snažan osjećaj timskog rada unutar ureda”.

 

Petar Luka Barišić

“Tijekom rada sa sjajnim timom zastupnika Freda Matića, stekao sam fascinantan uvid u način funkcioniranja Europske Unije i njezinih institucija (i naučio puno o zanimljivoj ulozi Hrvatske i hrvatskih predstavnika u oblikovanju europske politike). Ovo iskustvo otvorilo mi je vrata za druge mogućnosti na europskoj razini, pa ohrabrujem sve vrijedne, idealima vođene i ambiciozne mlade ljude da se prijave, a spreman sam pružiti savjet i podijeliti svoja iskustva sa onima koji se odluče graditi svoj put u srcu Europe...”.

 

Valentina Beg Deljanin

“Kroz staž u uredu Predraga Freda Matića u Bruxellesu, imala sam priliku izravno pratiti rad parlamentarnih odbora i delegacija, te iz prve ruke upoznati proces donošenja politika Europske unije. Dinamične i raznovrsne obaveze u međunarodnom okruženju, intenzivan rad na aktivnostima zaštite europskih vrijednosti i ljudskih prava, superkolegijalan mladi tim i susretljiv šef od kojeg se mnogo može naučiti značajno su doprinijeli mom profesionalnom razvoju i daljnjem usmjerenju”.