Biografija

Datum i mjesto rođenja: 02. lipanj 1962., Požega.
Obrazovanje: Pedagoški fakultet u Osijeku, nastavnik razredne nastave.
Profesionalni i osobni put: Dragovoljac Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid, odlikovan s devet najviših državnih odlikovanja i medalja, umirovljeni brigadir HV-a.

Šef Ureda općih poslova i Glasnogovornika GS OS RH (1994.- 1998.)
Šef Kabineta ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (1998.- 2000.)
Savjetnik potpredsjednice Vlade RH i ministrice hrvatskih branitelja (2004.- 2005.)
Vanjski član saborskog odbora za obranu (2008.- 2009.)
Član upravnog odbora Transparency Hrvatska (2008.-2010.)
Posebni savjetnik Predsjednika RH za branitelje (2010.- 2011.)
Ministar branitelja u SDP-ovoj Vladi (2011.- 2016.)
Član Glavnog odbora SDP-a (2016.)
Saborski zastupnik SDP-a u 8. i 9. Sazivu Hrvatskog sabora
Član Predsjedništva SDP-a (od 2016.)
Zastupnik u Europskom parlamentu (od 2019.)

Pravda, blagostanje i mir, pojmovi su koje nikada nisam uzimao zdravo za gotovo i oni najbolje opisuju kako ja vidim svoj put i mandat u Europskom parlamentu.

O tome sam razmišljao i tijekom rata devedesetih godina prošlog stoljeća, u iznimno teškim i neizvjesnim danima. Tada je česta tema razgovora između mojih prijatelja i mene bila je upravo sretna i pravedna Hrvatska, država kakvu želimo i kakvom je zamišljamo u nekoj daljoj i sretnijoj budućnosti. Na žalost, mnogi od mojih sugrađana i suboraca nisu je doživjeli i upravo zbog njihove žrtve osjećam veliku odgovornost. Dao sam si obećanje da ću, ako preživim rat i zarobljeništvo, svesrdno raditi na procesu pomirenja.

Naime, jedino kroz pravedno pomirenje istinski ćemo zacijeliti ratne rane i posvetiti se ostvarenju svih potencijala koje nam nudi članstvo u Europskoj uniji. Upravo tome planiram doprinijeti kroz svoj rad i zalaganje u Europskom parlamentu. Duboko sam uvjeren da možemo izgraditi bolju, pravednu i ravnopravnu Hrvatsku.

Ulaskom u EU 2013. godine, preuzeli smo pravnu stečevinu i temeljne vrijednosti Europske unije, a od tih vrijednosti posebno izdvajam promicanje dugotrajnog mira, socijalni dijalog te poštivanje ljudskih prava i dostojanstva. Kao zastupnik Europskog parlamenta dobio sam povjerenje, ali i odgovornost, da aktivno promičem i djelujem za te vrijednosti u korist svih građana i građanki Hrvatske i Europske unije.

U okviru svog mandata snažno ću se zalagati za razvoj procesa pomirenja te očuvanje hrvatske kulture i tradicije kroz rad u Odboru za kulturu i obrazovanje, a posebnu pažnju posvetit ću i obrazovnim procesima koje držim ključnim za razvoj hrvatskog društva. Revitalizacija ribljih stokova u Slavoniji te izgradnja budućnosti za održivi mali ribolov na Jadranskom moru bit će u fokusu mog rada u Odboru za ribarstvo. Također, osobito ću se angažirati na temama ženskih prava i rodne ravnopravnosti kroz aktivno djelovanje u FEMM Odboru.

Svojim radom ću nastojati da Hrvatska maksimalno iskoristi ukazane prilike koje EU pruža kako bi društveni i životni standard u Hrvatskoj bili što viši i da naši sugrađani i sugrađanke istinski ostvare ravnopravnost unutar europske zajednice. Želim doživjeti Hrvatsku zadovoljnih i sretnih ljudi. To je moj konačni cilj.

Imate pitanje?

Rado ću pomoći! Javite se u jedan od naših ureda!