Na Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta stranke desnice i liberali srušili su prijedlog o novoj Uredbi o obnovi prirode kojom bi se postavili pravno-obvezujući ciljevi za obnovu prirode u državama članicama na najkritičnijim prirodnim područjima.

„Isti zastupnici koji su na početku mandata angažirano radili ili se barem trudili prikazati svoj interes za očuvanjem prirode i održivom ribarstvu, licemjerno su i kalkulirajući o novim izborima stavili interes kapitala ispred interesa ribara i prirode“ - napominje Fred Matić, jedan od autora teksta Uredbe.

Služeći se argumentom da ovaj zakon može narušiti sigurnost opskrbe hranom i ugroziti socioekonomske aktivnosti velikih igrača u ribarskom sektoru - prvenstveno misleći na industrijsko ribarstvo - opozicija predvođena desnicom podilazi svom glasačkom tijelu tvrdeći da mare za njihovu egzistenciju i budućnost bavljenja svojim poslom. Činjenica jest da u mediteranskim zemljama dobar dio birača jesu ribari koji pod povećalom prate kako će zastupnici iz njihovih zemalja glasati o novoj Uredbi o obnovi prirode, ali činjenica je isto tako da su početkom mandata većini zastupnika bila puna usta o potrebi za obnovom prirode kao i održivom i odgovornom ribarenju.

„Za mene je stvar poprilično jasna i odgovorno tvrdim da se danas zalažem za iste stvari kao prije nekoliko godina, a to je činjenica da upravo bez obnove morskih područja neće biti ni povećanja ribljeg fonda, koje je u Mediteranu posebno ugroženo, a samim time ni posla za ribare. Jedino će obnova prirode osigurati dugoročnu opskrbu hranom iz mora i samim time spriječiti gubitak poslova u ribarstvu i osigurati ekonomsko preživljavanje svakog ribara i njegove obitelji. Uz inflaciju i povećanje cijena energenata, naši ribari često niti nemaju što loviti jer su nam morska dna presušena i ribe jednostavno nema kao što je bilo nekada.“ - tvrdi Matić.

U prijedlogu Uredbe državama članicama je dano dovoljno vremena da pripreme svoje nacionalne planove obnove, ali isto tako i da počnu donositi mjere obnove svojih morskih staništa, i to samo na onim područjima koja su najugroženija. Dakle, izbor je isključivo ostavljen državama. Tražimo od država veću odgovornost za budući napredak u narednim desetljećima kako bi se uspostavio pozitivan trend obnove, dok im istovremeno ostavljamo prostor za fleksibilnost imajući na umu kompleksnost postizanja ciljeva obnove.

Unatoč kritikama, ova Uredba ima za cilj nadopuniti i ojačati provedbu postojećeg zakonodavstva Europske unije, posebice Direktive o staništima koja datira iz davne 1992., a usklađena je s obvezama o obnovi u okviru EU Strategije o biološkoj raznolikosti za 2030. koja je izglasana u Europskom parlamentu prije nepune dvije godine.

„Ovaj zakon nam je prijeko potreban jer je od neizmjerne važnosti za morska staništa i ekosustave koje svakim danom sve više gubimo, pa samim time je i od velikog značaja za obnovu ribljih vrsta koje su najugroženije. To je način na koji ćemo osigurati dugoročnu opskrbu hranom, a ne poticanjem neodrživog i nezakonitog ribolova koji će nastaviti osiromašivati naše morske vrste i dodatno narušiti njihova ugrožena staništa. To nije zeleni argument, to je argument zdravog razuma koji će osigurati našim ribarima da se nastave baviti svojim poslom u budućnosti, ali i omogućiti nama da nastavimo jesti ovu zdravu namirnicu u nadolazećim godinama u istim količinama i po istoj cijeni. Vrlo jednostavno rečeno: zalagali smo se za balans koji štiti hrvatskog ribara i njegovu egzistenciju, ali i egzistenciju našeg morskog ekosustava. Opozicija predvođena desnicom danas je pokazala da, unatoč floskulama koje su počele koristiti ususret nadolazećim izborima, ne mare niti za ribare niti za prirodu. Brinu samo o interesu krupnog kapitala. Pošto je Odbor za ribarstvo izgubio svoju priliku da priloži stajalište o novom zakonu o obnovi prirode, sve oči su nam uprte prema Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane s kojim smo u kontinuiranoj suradnji, a koji će glasati sljedeći mjesec o ovom pitanju. Nadamo se da nećemo izgubiti priliku donijeti najznačajniju Regulativu o okolišu u povijesti Europske unije zbog manipulativnih političkih igara od strane kolega i kolegica s desnice. Na njih smo doduše već navikli, ali pitam se kako će oni ovo opravdati svojoj djeci i unucima za koje ribe neće biti“ -zaključuje Matić.