Europski parlament usvojio Rezoluciju o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena, izvjestitelj EP-a Matić poručuje: konačno imamo jasan stav - svatko u EU mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji i pobačaju!

Dugo očekivana Rezolucija o Stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Europskoj uniji usvojena je danas u Europskom parlamentu. Izvjestitelj Europskog parlamenta bio je zastupnik Predrag Fred Matić, a tekst je usvojen sa 378 glasova za. Ova rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u posljednjih 10 godina, a dolazi u izuzetno važno vrijeme kada neke države članice zabranjuju pobačaj, negiraju važnost seksualne edukacije i ograničavaju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji.

Zastupnik Matić ističe: „Ponosan sam što je moja rezolucija prošla i zahvaljujem se svim kolegicama i kolegama koji su je podržali! Ovo označava novu eru u Europskoj uniji i prvi pravi otpor nazadnjačkoj agendi koja godinama gazi ženska prava. Većina zastupnika i zastupnica jasno je poručila državama članicama da osiguraju pristup sigurnom i legalnom pobačaju i nizu drugih usluga iz područja seksualnog i reproduktivnog zdravlja. “

U tekstu rezolucije naglašava se važnost seksualne edukacije prilagođene dobi i poziva na uvođenje iste u osnovne i srednje škole te se apelira na države članice da dekriminaliziraju pobačaj te uklone i suzbiju sve prepreke legalnom pobačaju. Također, ističe se da priziv savjesti dovodi do uskraćivanja zdravstvene skrbi temeljem osobnih uvjerenja kojem nije mjesto u niti jednom zdravstvenom sustavu i adekvatni mehanizmi javnog upućivanja moraju biti uspostavljeni. Matić ističe kako je nedostupnost pobačaja realnost diljem svijeta i da svake godine 23.000 žena umre od posljedica nesigurnog pobačaja. Gotovo svaka smrt uzrokovana nesigurnim pobačajem mogla se prevenirati kroz legalan i dostupan siguran pobačaj, dostupnu kontracepciju, seksualnu edukaciju te zdravstvenu njegu i skrb.

Matić naglašava: „Ne može Europska unija u 21.stoljeću dozvoliti da se ženama i manjinama sustavno ograničavaju ljudska prava i da ih se tretira kao građane i građanke drugog reda. Žao mi je što su se HDZ-ovi kolegice i kolege u Europskom parlamentu ponovno, po tko zna koji put, svrstali na krivu stranu povijesti, ali raduje me da je u njihovoj političkoj grupaciji ipak bilo dovoljno političke mudrosti i volje da se zaštite ljudska prava. I uistinu žalosti da oni Hrvatsku guraju na krajnju desnicu, to je poraz za sve njih. No, unatoč njihovim protestima i manipulacijama, Europski parlament je pokazao da se neće zastrašiti i da snažno stoji uz žene diljem Europe.“

Osobno sam bio izložen strahovitim pritiscima tijekom proteklih mjeseci, od toga da su me razne grupe nazivale Hitlerom pa do toga da su mi slali lutke fetusa u ured. I to je samo maleni dio onoga s čime se žene, LGBTI osobe, ranjive skupine suočavaju na dnevnoj razini. Ali ovo je prvi korak u suzbijanju takvih napada i rezolucija predstavlja smjer u kojem će EU ići u zaštiti zdravlja i ljudskih prava, a koji može i mora biti samo prema naprijed!“.