Matić naglašava: „Ovo je značajan korak prema poboljšanju položaja mladih, nadam se samo da neće biti godina floskula nego konkretnog djelovanja!“

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 14. prosinca 2021., s 604 glasa za, proglašena je Europska godina mladih 2022. Usvojen je budžet, kao i glavni ciljevi te željena postignuća. Hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić, član Odbora za kulturu i obrazovanje, pozdravlja odluku kojom se mladi stavljaju u središte pozornosti postpandemijske europske politike.

Glavnina financiranja Europske godine mladih 2022. provodit će se kroz program Erasmus +, čiji se inicijalni proračun povećava za 5 milijuna eura, i kroz Europske snage solidarnosti, čiji se proračun povećava za 3 milijuna eura. Temelj provedbe Europske godine mladih je Strategija EU-a za mlade za razdoblje 2019.-2027. čiji je cilj jačanje napora Europske unije za podupiranje mladih i njihov veći angažman u postpandemijskoj perspektivi Europe.

Zastupnik Matić naglašava: „Proglašenjem Europske godine mladih pokušavaju se ublažiti posljedice pandemije COVID-19 na mlade i to svakako pozdravljam i podržavam. No, ono što će biti ključno jest osigurati da ovo ne ostane samo na floskulama, a to je često situacija kada govorimo o poboljšanju položaja za mlade. Komisija i države članice moraju iskoristiti ovih 12 mjeseci da donesu vrlo konkretne odluke koje će riješiti neke od ključnih problema mladih. Tu ističem stambeno zbrinjavanje, nezaposlenost mladih, neplaćeni staž i nepriznavanje rada s mladima.“

Europska godina mladih 2022. ima četiri opća cilja: obnova pozitivne perspektive za mlade, osnaživanje i podrška mladima, informiranost o mogućnostima koje su im dostupne i usmjeravanje politike prema mladima u svim relevantnim područjima politike Unije.

Matić ističe i ulogu mladih iz Hrvatske: "Mladi sami najbolje znaju što im treba i kako vide Europsku uniju. Zalažem se za to da upravljanje cijelim projektom godine mladih, uz nadležne institucije, preuzmu upravo - mladi. I to znači prije svega osigurati da mladi iz svih država članica budu aktivno uključeni, svakako i iz Hrvatske. Naši mladi, predstavnici i organizacije mladih imaju veliko znanje i iskustvo na europskoj razini i taj potencijal se mora valorizirati i iskoristiti."