Zastupnik Predrag Fred Matić, kao izvjestitelj Europskog parlamenta za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žena, ističe da se u Europskom parlamentu u Strasbourgu 14. ožujka 2024. godine raspravljalo o uvrštavanju prava na siguran i legalan pobačaj u Povelju EU-a o temeljnim pravima i naglašava: 

Svaka priča o rodnoj ravnopravnosti prolazi ili pada na pravima žena da slobodno odlučuju o svom tijelu jer to je temeljno pitanje kada govorimo o Europi ravnopravnih. Mi smo već mnogo puta u Europskom parlamentu o tome govorili i stav većine je vrlo jasan: svaka žena mora imati pravo na siguran i legalan pobačaj. Sada je vrijeme da to pravo zaštitimo kroz Povelju EU-a o temeljnim pravima.“ 

Zakonska regulacija prava na pobačaj varira od države do države u Europskoj uniji i potrebna je standardizacija kako bismo osigurali da svaka žena u Europi ima slobodu odlučivati o svom tijelu. Zastupnik Matić dodatno naglašava da zakonske prepreke i zabrane pobačaja ne dovode do manjeg broja pobačaja već do izvođenja pobačaja u nesigurnim uvjetima što ima razorne posljedice na zdravlje i život žena.

Procjenjuje se da se godišnje izvrši oko 25 milijuna nesigurnih pobačaja, od čega se 8 milijuna pobačaja izvodi u iznimno opasnim uvjetima za život i zdravlje žena. Svake godine diljem svijeta od nesigurnog pobačaja umre 23.000 žena. Gotovo svaka smrt uzrokovana nesigurnim pobačajem mogla se prevenirati kroz legalan i dostupan siguran pobačaj, dostupnu kontracepciju, seksualnu edukaciju te zdravstvenu njegu i skrb kroz zdravstveni sustav. 

Matić ističe: „Najveći problem trenutno su države članice koje kontinuirano niječu svoju odgovornost u osiguravanju prava na pobačaj. Istovremeno, Vijeće i Komisija stalno se skrivaju iza famoznog argumenta nacionalnih kompetencija. U takvoj situaciji žene su prepuštene same sebi i nesigurnim uvjetima za obavljanje pobačaja, što nerijetko dovodi i do smrti. ”