Kroz stažiranje u Europskom Parlamentu imala sam priliku iz dana u dan doživjeti kako Europska Unija diše te kroz tih par mjeseci osjećati se kao jedan mali zupčanik u tom velikom mehanizmu.

Stažiranje u Europskom parlamentu mi je otvorilo vrata novim interesima i omogućilo priliku o njima naučiti od najstručnijih ljudi. U radu sa zastupnikom Matićem i njegovim timom stekla sam brojna iskustva i dragocjena poznanstva. Dinamika ureda uveliko je pridonijela lakoći rada, raspodjela poslova je bila, no svatko je imao priliku naučiti sve aspekte rada u Europskom parlamentu.

Ured u kojem vlada dobra atmosfera i u kojem zaista vrijedi da "ne postoji glupo pitanje", utjecalo je na to da sam se svaki dan veselila odlasku u Parlament, a to mi nisu ni briselska mračna jutra mogla pokvariti.
Uvijek ću biti zahvalna za iskustvo poput ovoga i sve naučene lekcije nositi kroz život.

Nika Rajčić

Europski parlament izravno je izabrano predstavničko tijelo gdje se čuje glas naroda, te vrši pritisak na Europsku komisiju da usvoji kontroverzna pitanja i stajališta manjina u formalni program odlučivanja.

Opis posla u kabinetu europarlamentarca obuhvaća raznovrstan i širok spektar radnih zadataka koji na dnevnoj bazi variraju ovisno o agendi. Moj raspored većinom je bio ispunjen istraživanjima različitih tema iz nadležnosti odbora kojih je zastupnik član, pretraživanjem europskog prava, praćenjem aktualnih događanja u Lijepoj Našoj, Europi i svijetu, te prevođenjem dokumenata i odlascima na sastanke. Velika prednost - i meni osobno najdraži dio posla u visokoj politici - svakako su razgovori vis-à-vis s predstavnicima raznih lobija, boraca za ljudska prava, veleposlanstava, delegacija i slično. To podrazumijeva, naravno, saznanja o različitim aspektima određenih pitanja i argumentima za često suprotstavljene pozicije.

Posebno intenzivan dio mjeseca je plenarna sjednica u Strasbourgu. Plenarne sjednice uvijek su kompaktnije, hektičnije i napornije od ostatka mjeseca u Bruxellesu. Sama zgrada Parlamenta je manja i istovremeno napučenija, niz rezolucija koje su iziskivale mjesece pripreme izglasavaju se u samo nekoliko dana, a brojne zainteresirane strane zakazuju sastanak ili intervju sa zastupnicima.

Stažiranje u Europskom parlamentu uzbudljiv je iskorak u svijet politike i EU institucija, te sa sobom nosi neprocjenjivo praktično iskustvo snalaženja u srcu zakonodavnog procesa kojim se kroji svakodnevica brojnog građanstva Europe.

Valentina Beg