Europarlamentarac Predrag Fred Matić traži od Europske komisije produženje trajanja titule Europske prijestolnice kulture za Rijeku 2020.

Europarlamentarac kao član Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta reagirao je na situaciju na hrvatskoj kulturnoj sceni i utjecaju globalne pandemije COVID-19 virusa na sve umjetnike i umjetnice te kulturne djelatnike i djelatnice, a posebno na utjecaj COVID-19 virusa na programe europskih prijestolnica kulture 2020. koji se zbog mjera zaštite povezanih uz širenje koronavirusa neće moći u potpunosti realizirati.

Mnoge aktivnosti u sklopu RIJEKA 2020 ne mogu se održati zbog COVID-19. Odluka o otkazivanju istih, iako u potpunosti opravdana i odgovorna prema svima uključenima, imat će dalekosežne posljedice za grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju kao i za Hrvatsku. Potaknut razgovorom s gradonačelnikom Rijeke, zastupnik Predrag Fred Matić pozvao je na sastanak europsku povjerenicu za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyu Gabriel kako bi zajedno pronašli mogućnost ublažavanja negativnih posljedica.

Zastupnik Matić smatra da je nužno pripremiti odgovarajuću reakciju na negativni utjecaj COVID-19 virusa na programe europskih prijestolnica kulture 2020 i osigurati da svi uključeni ne budu zakinuti za priliku prezentacije svojih ideja, radova, djela, izložba kao i sveobuhvatnih programa. Kao jedno od mogućih rješenja zastupnik predlaže produženje trajanja programa EPK Rijeka 2020 za dodatna 3 do 4 mjeseca, a time i pomicanje cjelokupnog vremenskog okvira budućih programa EPK-a do svibnja ili lipnja ove godine objašnjavajući:

„Jedan od najvećih, ako ne i najveći, projekt RH-a u području kulture je Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020. Rijeka, kao i svi oni uključeni u taj proces, iznimno su pogođeni trenutnom situacijom te se otkazuju mnoge aktivnosti zamišljene programom. Iz tog razloga, tražio sam sastanak  s povjerenicom Europske komisije Gabriel i predložio da se produži trajanje programa EPK Rijeka 2020 za nekoliko mjeseci – barem do svibnja 2021. Na taj način osigurali bismo provedbu svih zamišljenih aktivnosti i svim umjetnicama, umjetnicima i drugima koji sudjeluju u tom projektu omogućili da svoje planove i djela, izložbe, programe, aktivnosti provedu do kraja. Nadam se brzoj povratnoj informaciji iz Komisije, a u stalnom sam kontaktu i s gradonačelnikom Rijeke koji je promptno reagirao na moj prijedlog i podržao ga. Vjerujem da ćemo uspjeti ostvariti maksimalno ublaživanje posljedica ove krize na EPK Rijeka 2020.“