Fred Matić provodi sveobuhvatan projekt za mlade i naglašava: “Prošla je gotovo cijela Europska godina mladih, što je Hrvatska konkretno učinila po tom pitanju? Naši mladi imaju rješenja, slušajmo ih!’

Zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić, član Odbora za kulturu i obrazovanje, proteklog vikenda okupio je mlade iz cijele Hrvatske na završnoj konferenciji projekta “Budućnost Europe: Europska godina mladih”. Cilj projekta koji Matić provodi od početka 2022.godine jest mladima iz Hrvatske dati glas na nacionalnoj i europskoj razini i uključiti ih u proces donošenja odluka.

Završna konferencija održala se od 23.-25. rujna 2022. u Novigradu, a na njoj je sudjelovalo 20 učenika/ica iz 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske, 10 profesorica mentorica i nacionalni i europski stručnjaci/kinje iz područja politika za mlade. Na radnom dijelu konferencije mladi su predstavili prijedloge rješenja za probleme s kojima se susreću u Hrvatskoj, a na kojima su radili proteklih mjeseci u svojim školskim timovima. Teme koje su se raspravile su od ključnog značaja za mlade, poput pitanja stambene politike, obrazovanja, nezaposlenosti mladih, političkog sudjelovanja i rada s mladima.

Zastupnik Matić će u završnici provedbe projekta, u suradnji s učenicima/cama, izraditi jedinstvenu publikaciju koja će sadržavati prijedloge politika za mlade u najvažnijim područjima, onako kako ih vide mladi.

Matić naglašava: “Nedovoljna je pozornost posvećena Europskoj godini mladih i u Hrvatskoj i u Europi. Cijela godina će proći, a nećemo vidjeti neke konkretne ishode. Provedbom ovog projekta pokušavamo to promijeniti! Naši učenici/e su mjesecima predano radili na identifikaciji ključnih problema, ali i na tome da ponude rješenja za sve probleme s kojima se mladi suočavaju. Ta rješenja su konkretna i, ono što je najvažnije, dolaze od njih samih. Mi ćemo ih predstaviti svim relevantnim institucijama i pojedincima i poticati odgovorne u Hrvatskoj i EU-u da ih uzmu u obzir kada kreiraju nove politike za mlade. Dosta je onih floskula da su mladi budućnosti; oni su sada tu i nude nam konkretne odgovore. Slušajmo ih!”