Matić se našao u najužem izboru za prestižnu nagradu MEP Awards, poznatu kao „EU Oscar“, a koja se dodjeljuje najboljim zastupnicima i zastupnicama u Europskom parlamentu u određenim kategorijama.

Predrag Fred Matić ušao je u top četiri kandidata za nagradu za najboljeg zastupnika u području zaštite ljudskih prava.

Zastupnik Matić bio je izvjestitelj Europskog parlamenta za rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena, a koja je izazvala mnogo bure na hrvatskoj i europskoj sceni. Rezolucijom je Europski parlament prvi puta prepoznao pravo na siguran pobačaj kao ljudsko pravo i Matić je gotovo dvije godine vodio veliku političku bitku na europskoj razini. Rezolucija je izglasana u lipnju 2021. godine, a zapažen je i njegov rad na temama menstrualnog siromaštva i borbe protiv nasilja nad ženama. Tako je bio jedan od inicijatora inicijative za EU ratifikaciju Istanbulske konvencije u 2021. godini, zajedno sa slovenskim zastupnikom iz redova Socijalista i demokrata, Milanom Brglezom. Uz to, značajan je njegov doprinos u radu Odbora za obrazovanje i kulturu gdje je bio izvjestitelj za kulturni oporavak Europske unije i snažno se posvetio borbi za radnička prava svih zaposlenih u kulturnom sektoru.

Matić se zahvaljuje i ističe: „Velika je čast biti u ovom uskom krugu i sama nominacija već je veliko priznanje za moj rad, posebice imajući na umu da sam tek na polovici prvog mandata. Drago mi je da je prepoznat napor koji smo ulagali posljednje dvije i pol godine, a posebice me raduje da je to baš u kategoriji zaštite ljudskih prava i obrane vladavine prava. To su teme kojima sam posvećen cijeli život i nije lako ustrajati kada se ponekad čini da je pola svijeta protiv vas, kao što je bilo sa rezolucijom o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Hvala žiriju na ovoj nominaciji i bez obzira na konačni ishod - ponosan sam.“