Matić: Svaka treća žena u EU-u bila je izložena fizičkom ili seksualnom nasilju.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kojeg obilježavamo 25. studenog, zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić, član Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena, upozorava na rastući problem nasilja nad ženama i djevojčicama.

Matić ističe kako se u Europskoj uniji kreće sa konkretnim prijedlozima koji će imati utjecaja na sve države članice: „Pozdravljam prijedlog Europske komisije da se Direktiva EU-a za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja i nasilja u obitelji donese prije kraja 2021. Odlučna, snažna i ujedinjena Europa u namjeri suzbijanja svih oblika nasilja i diskriminacije jedan je od ciljeva mog djelovanja i rada u Europskom parlamentu.“

Zabrinjavajući je podatak da je jedna od tri žene u svijetu tijekom svog života bila izložena fizičkom ili seksualnom nasilju. Europa i svijet godinama bilježe porast rodno uvjetovanog nasilja, a povećanju te stope doprinijela je i pandemija COVID-a 19. S obzirom na te dvije zastrašujuće činjenice razvoj učinkovitih mehanizama za suzbijanje nasilja mora biti jedan od prioriteta europskih institucija i država članica.

Matić ovim putem naglašava: „Jasan i opsežan zakonodavni okvir s odgovarajućim financiranjem vidim kao ključan korak u borbi protiv nasilja nad ženama. Podsjećam na prošlogodišnji zahtjev predsjednici Europske komisije, koji smo uputili zastupnik Milan Brglez i ja, a kojim tražimo od Europske unije i svih njenih članica ratifikaciju Istanbulske konvencije. Pismo je tada potpisalo 116 kolega i kolegica iz gotovo svih političkih grupacija u Europskom parlamentu, a do danas ne vidim niti jedan korak naprijed. Naprotiv, dok se zahtjevi za spašavanje života žena i djevojčica ignoriraju, pojedine države članice sustavno nastavljaju kršiti ženska ljudska prava bez posljedica. Europska unija kakvu ja želim vidjeti je Unija s jednakom razinu zaštite za žene u svim državama članicama.„

Dodatno, zastupnik Matić ističe važnost obrazovanja kao jednog od ključnih mehanizma za rješavanje rodno uvjetovanog nasilja u njegovim korijenima i poziva sve države članice da osiguraju da svi nastavni programi budu opremljeni sadržajem koji će omogućiti usvajanje obrazaca ponašanja koji ne potiču nasilje, mržnju, diskriminaciju već podučavaju mir, toleranciju i nenasilje kao temelje sigurne, ravnopravne i moderne Europe.