Radimo na tome da se konačno zabrani neplaćeni staž, to mora biti jedan od konkretnih ishoda Europske godine mladih!

Povodom najave proglašenja 2022. godine Europskom godinom mladih, zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić održao je sastanak s predstavnicima udruga mladih iz Hrvatske i najavio ključne prioritete.

Zastupnik Matić naglašava: “Obzirom na situaciju u kojoj smo se našli posljednjih godinu i pol zbog COVID-19 pandemije i svih posljedica za mlade, Europska unija je odlučila 2022. proglasiti Europskom godinom mladih. To je dobra poruka, ali moramo osigurati da to ne ostane samo na tome već da imamo neke konkretne ishode. Radimo na tome da se kao jedan od opipljivih rezultata uvede zabrana neplaćenog staža, ne možemo više tolerirati neplaćeni rad. Mladi, kao i svi ostali, imaju pravo na poštenu plaću za pošten rad.”

U sklopu sastanka s udrugama mladih, zastupnik Matić je saslušao njihove prijedloge aktivnosti i prioritete te naglašava: “Mladi sami najbolje znaju što im treba i kako vide Europsku uniju. To se mora odraziti i u obilježavanju Europske godine mladih. Zalagat ću se za to da upravljanje cijelim projektom godine mladih, uz nadležne institucije, preuzmu upravo - mladi. I Hrvatska tu mora imati svoje predstavnike i predstavnice, naši mladi su itekako na svojoj koži osjetili ovu krizu i vrlo dobro znaju što će im olakšati trenutnu situaciju. Sve nedaće i prilike s kojima se suočavaju mladi u Europi na svojoj koži osjećaju i mladi u Hrvatskoj. Tu je pitanje stambenog zbrinjavanja, politika zapošljavanja, obrazovanja, ali i sudjelovanja u donošenju političkih odluka. I ja sam nekada govorio onu parolu: mladi su naša budućnost, a sada vidim da su - sadašnjost. I moramo to poštivati.”

Europska komisija je 28. listopada 2021. donijela prijedlog da se 2022. službeno proglasi Europskom godinom mladih. To je projekt čiji je cilj otvoriti nove perspektive za mlade i pomoći osigurati radna mjesta i kvalitetno obrazovanje te poduprijeti djelovanje mladih u društvu. Također,  cilj je mladima dati priznanje i pružiti potporu s obzirom na pandemiju s kojom se i dalje globalno borimo, a u kojoj su oni ostali najviše zakinuti. Namjera Europske komisije tijekom Europske godine mladih je saslušati mlade, njihove ideje i vizije za budućnost kako bi se dodatno ojačao zajednički projekt EU-a.