Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kojeg obilježavamo 25. studenog, zastupnici u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić i Milan Brglez upozoravaju na porast rodno uvjetovanog nasilja i izostanak adekvatnih reakcija na europskoj razini. Zastupnici su inicirali i poslali pismo predsjednici Europske komisije, Ursuli von der Leyen, i predsjedniku Europskog vijeća, Charlesu Michelu, u kojem ponavljaju zahtjev za EU ratifikacijom Istanbulske konvencije. Pismo je potpisalo 116 kolega i kolegica iz gotovo svih političkih grupacija u Europskom parlamentu.

Rodno uvjetovano nasilje doživljavaju i muškarci i žene, no većinu žrtava ipak čine žene i djevojke. Istanbulska konvencija rodno utemeljeno nasilje definira kao čin kršenja ljudskih prava i oblik diskriminacije žena. Ona pruža cjelovit odgovor na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući nasilje u obitelji. O ozbiljnosti problema rodno uvjetovanog nasilja govori statistika koja pokazuje da je u Europskoj uniji jedna od tri žene doživjela psihičko i/ili seksualno nasilje, a svaka druga žena je doživjela neki oblik seksualnog uznemiravanja. Svaka dvadeseta žena Europske unije bila je silovana. O činjenici da je rodno uvjetovano nasilje prisutno u društvu na gotovo svakoj razini govori i podatak da je 75% žena doživjelo seksualno uznemiravanje na svom radnom mjestu, a svaka deseta žena upravo proživljava nasilje putem modernih tehnologija (tzv. cyberbullying).

Zastupnik Milan Brglez ističe da: “Bez ratifikacije Istanbulske konvencije, Europska unija ne može igrati vodeću ulogu u borbi protiv svih oblika nasilja i višestruke diskriminacije nad ženama, kao niti u unapređenju rodne ravnopravnosti. Uzimajući u obzir nedavne izravne napade na Konvenciju i na prava žena, zastupnik Matić i ja, zajedno sa 116 drugih zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu, vjerujemo da je od iznimne važnosti da predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog vijeća (ponovno) iskažu svoju potporu Istanbulskoj konvenciji.”

Zastupnik Matić i kroz svoj rad u Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost ističe da je nužna puna implementacija Istanbulske konvencije te naglašava: Institucije Europske unije moraju reagirati i pokazati da postoji konsenzus oko borbe protiv nasilja nad ženama. Najave nekih zemalja o povlačenju iz Istanbulske konvencije su izrazito zabrinjavajuće i na njih treba adekvatno odgovoriti. Ova je tema izrazito važna i u pogledu COVID-19 pandemije jer svjedočimo porastu broja slučajeva rodno uvjetovanog nasilja.“