Fred Matić ističe: „Unatoč ozbiljnim opstrukcijama pojedinih država članica, imamo novu Direktivu za suzbijanje nasilja, to je osobito važna vijest za Hrvatsku.“


U utorak 06. veljače 2024. godine postignut je prvi dogovor između Europskog parlamenta i Vijeća o novoj Direktivi o suzbijanju nasilja nad ženama kojom će se ojačati borba protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.
Fred Matić ističe: „Ovo je velika stvar za Europu i konačno imamo legislativu koja će doprinijeti smanjenju nasilja i boljoj zaštiti žrtava. Direktiva će dodatno ojačati mjere u borbi protiv nasilja, a uvodimo i nove, prijeko potrebne zakonske odredbe, primjerice u području online nasilja. Pregovori nisu bili laki, neke velike države poput Njemačke i Francuske su se oštro protivile standardizaciji i zajedničkoj definiciji silovanja kao kaznenog djela. To mi je neshvatljivo i propustili smo priliku za pravni iskorak u ovom području.“

Matić podsjeća da je 1 od 10 žena u EU-u doživjela neki oblik seksualnog nasilja od svoje 15. godine,a 1 od 20 žena bila je silovana. 43 % žena doživjelo je neki oblik psihičkog zlostavljanja i/ili kontroliranje ponašanja u vezi. U Hrvatskoj je situacija jednako zastrašujuća - procjenjuje se da u svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje.
Matić dodaje kako se Direktivom uvode nove mjere za prevenciju silovanja i seksualnog zlostavljanja i oštrije odredbe protiv online nasilja, uključujući u području objavljivanje intimnog sadržaja.

Također, jedna od ključnih odredba je sveobuhvatna potpora za žrtve nasilja i pristup zdravstvenoj skrbi, a što je osobito važno za Hrvatsku obzirom da je nacionalni sustav skrbi za žrtve manjkav u mnogim područjima.

Zastupnik Matić zaključuje: „Ova Direktiva je ključna upravo za države poput Hrvatske u kojima je implementacija Istanbulske konvencije nepostojeća, a sustav nefunkcionalan. Prečesto smo svjedoci svakakvih rupa u zakonu i situacija u kojima žrtve bivaju višestruko viktimizirane - i od počinitelja i od sustava. Direktiva upravo tome nastoji stati na kraj."

Idući korak u procesu je formalna potvrda Europskog parlamenta i Vijeća koja se očekuje na plenarnoj sjednici u travnju.